V neděli vydala skupina Dev Team nástroj Pwnage Tool, kterým si mohl kdokoli s počítačem od Apple nahrát do iPhonu první generace nový firmware. V pondělí se objevil i návod, jak to udělat na Windows ještě předtím, než vydají „oficiální“ verzi tohoto nástroje pro Windows. Nelenil jsem a obětoval půl noci (nedařilo se totiž přesně tak, jak jsem předpokládal) a výsledkem je iPhone s novým firmwarem. Nebudu tady popisovat, jak na to. Ti, co chtějí, si to najdou na českém diskusním fóru a ostatní nechť si počkají na oficiální verzi svého mobilního operátora.

Nový firmware přináší několik vychytávek, které sice mohly být už v první verzi, leč nebyly a buďme rádi za ty dary. Z těch, kterých si člověk všimne na první pohled, to je například podpora technologie Push Mail s Exchange serverem, možnost ukládání fotek ze Safari, možnost mazat hromadně více označených zpráv v mailu, vyhledávání v kontaktech, nebo „zábavná“ kalkulačka, která se změní z jednoduché na vědeckou otočením iPhonu naležato.

Kalkulačka

Nejdůležitější změnou je oficiální možnost nahrávání aplikací třetích stran přes AppStore. S tím bohužel dočasně skončila možnost nahrávat neoficiální aplikace přes Installer, který zatím není k dispozici pro firmware 2.0 – tohle může být rozhodující pro uživatele, kteří zvažují přechod. Alternativou k Installeru je Cyndia, která ale nabízí aplikace spíše pro linuxové technoidy 😉 a těch starých dobrých je přeportovaných jen pár (namátkou užitečný BossPrefs).

Strávil jsem nějakou tu hodinku, než jsem se všemi prográmky v AppStoru prohrabal a z těch, které jsou k dispozici zdarma, tady uvedu pár, které mě nějakým způsobem zaujaly a hodlám je používat.

weDict – kapesní slovník. Free verze obsahuje dva slovníky, které našinec nepoužije. Stačí ale přihrát stávající slovníky do adresáře aplikace a vše chodí jako obvykle.

VoiceNotes VoiceNotes
VoiceNotes -kapesní záznamníček. Nic moc možnosti nastavení, ale k čemu? Potřebuju si rychle namluvit poznámku, stisknu jedno tlačítko a po skončení přidám popisek.

YouNote YouNote
YouNote – skvělý sběrač poznámek typu text, obrázek, hlasová poznámka, kresba a webová stránka. Každou poznámku můžete opatřit popiskem, krátkým komentářem, barvou a dokonce tagem. Praktické a použitelné.

Shazam – geniální program na zjišťování přehrávané skladby. Slyšíte někde hrát písničku a vrtá vám hlavou, kdo je interpretem? Spustíte Shazam, necháte ho „naslouchat“ a blik – rázem víte o skladbě vše. Autor, deska, vydavatelství, obal a případně i odkaz na Youtube. Samozřejmě, že musíte být v danou chvíli připojení k Internetu. Tady jde vidět, že i hudba jsou vlastně jen čísla.

Locly – program na základě lokalizace vaší pozice z nejbližší BTS nabídne fotky okolí z Flickru, žvásty lidí z okolí na Twitteru, nejbližší restaurace, bary, divadla, bankomaty, hotely, atd atd. Opět je nutné být připojen k Internetu. Pěkné a praktické.

Trocha zábavy na konec

Hry z AppStore

S neplacenými hrami to zatím není nijak slavné. Oblíbený Labyrinth je jen v light verzi (10 základních levelů) a ta se rychle ohraje. JirboBreak je docela hratelná verze Arkanoidu. Pro šetřílky je pak ještě možnost neplacené verze skvělých opiček v kouli (návod je někde na fóru, z pochopitelných důvodů ho zde nebudu uvádět).

Z programů, na které jsem měl fyzický návyk, mi chybí hlavně Books na čtení knih, iZoo na volné chvilky na WC a hlavně Feeds na offline čtení RSS kanálů.

Doufám, že se autoři programů během krátké doby rozhoupou a buď svá díla uveřejní v AppStoru, nebo si pohne autor Installeru 😉