Captcha jako IQ test

Včera jsem při registraci na serveru ShoZu.com (o něm napíšu zanedlouho) narazil na zajímavou implementaci CAPTCHA ochrany. Pro ty, kdož neví, co je captcha, doporučuji tento článek. Pro ty, kterým se nechce číst, uvedu jednovětou definici, kterou jsem právě vymyslel:

Captcha je systém ochrany před komentářovými spam-roboty, kteří se „baví“ tím, že vyhledávají redakční systémy bez této ochrany a následně zaplevelují komentáře nabídkami na úžasné výhry v online kasínech, neskutečná prodloužení rozličných tělních orgánů, univerzitní diplomy za směšných dolar devadesátdevět a podobné smysluplnosti, načež tato ochrana funguje tak, že než je vložen komentář, musí uživatel opsat z obrázku nějaký sled písmen a číslic a teprve pak je vyhodnocen jako člověk, protože obrázek bývá ještě všelijak znetvořen, tudíž běžný robot si s tím neporadí.

Robotem mám samozřejmě na mysli automatický skript, který je spuštěn všivým spammerem. Ne Bendera.

Se spamováním komentářů automatem už jsem měl kdysi tu „čest“. Ale zpět k serveru ShoZu.com. Když jsem se včera registroval, před odesláním na mě vybafl captcha obrázek, jaký vidíte nahoře. Konečně někdo vymyslel něco pořádného, řekl jsem si. Osobně si myslím, že tohle žádný automat neprolomí. Otázkou ale zůstává, zda si s tímto mini IQ testem poradí Běžný Franta Uživatel 😉

Captcha jako IQ test