Dlouho jsem nic neplácl do kategorie „já v kuchyni“ a protože o víkendu jsem tenhle recept, který přinesla Terry od jedné kamarádky, dělal celkem dvakrát, rád se podělím s těmi pár lidmi, kteří tu nechodí kvůli testu logického myšlení. Abych vás nalákal, tak výsledný produkt by měl vypadat nějak takhle:

Hotovo!

Hotovo!

Takže pokud máte poloprázdnou spíž, při nejbližší příležitosti si kupte hladkou mouku, Heru, vajíčka (teda pokud nebudou zrovna jedno za 7 korun), droždí, mléko, sýr na strouhání. Co se týče konkrétních měr, tak je to takhle:

  • 40 deka hladké mouky (pro lidi, co mají problém s přepočty – je to 400 gramů)
  • 1 změklá Hera
  • 2 vajíčka
  • 2 deka droždí (jedno droždí váží 42 gramů, takže stačí, když ho zhruba v polovině přefiknete nožem)
  • půl deci vlažného mléka (ohřát v mikrovlnce, ale nesmí být vařící, nebo vám ty živé breberky v droždí pochcípají)
  • 15 deka najemno nastrouhaného sýra (odpůrci Babici přestanou číst, ale je to prostě cihla)
  • lžička soli

A teď jak na to:

  1. do vlažného mléka rozdrobte droždí, chvilku nechte pracovat a pak rozmíchejte lžičkou
  2. do větší mísy fláknete mouku, na kousky rozdělenou Heru, jedno vejce, tu hnědou břečku, co vznikla smícháním mléka a droždí, 100 gramů nastrouhaného sýra (jo, jen 100, zbytek bude na posypání) a lžičku soli
  3. směs promíchejte vařečkou a pak se nestyďte zapojit ruce – hňácejte tak dlouho, až dostanete hladké těsto, které se nebude lepit ani k míse, ani k rukám
  4. z hmoty pak vytvoříte 4 bochánky a necháte je 10 minut odpočinout – ideální čas zapálit plynovou troubu, případně zapnout elektrickou

    Bochánky

    Bochánky

  5. po desetiminutové relaxaci vyválíme z každého bochánku kulatou placku o tloušťce zhruba dvou milimetrů (nemusíte to měřit, prostě ať je to tenké)
  6. radýlkem, nebo nožem nakrájíte každou placku na 16 dílů

    16 dílů

    16 dílů

  7. do každého trojúhelníku můžete (ale nemusíte – v původním receptu to nebylo, ale s tím to je ještě lepší) položit kousek slaniny
  8. trojúhelník pak stočíte od úzké strany do tvaru minirohlíčku

    Pro jistotu

    Pro jistotu

  9. všech 64 rohlíčků plácnete na dva plechy pokryté pečícím papírem (je to pohodlnější a plech se nezašpiní)
  10. přišel čas na druhé vejce – rozšleháte ve sklenici a potřete pečlivě všechny rohlíčky, pak ještě posolíte a na každý položíte trochu zbytku strouhaného sýra

    Skoro hotovo

    Skoro hotovo

  11. v původním receptu se psalo, že pečeme při 180 stupních zhruba 10 minut, ale je to o zkušenostech s vlastní troubou – mě to trvalo 20 – hlavně je třeba průběžně kontrolovat – černé nikdo jíst nebude

No a to je vše! Zbývá uklidit mouku rozsypanou po celé kuchyni, vyvětrat smrad ze spáleniny a umýt nádobí.

Ideální k pivu, vínu, čaji, vodě, prostě ke všemu. Dobrou chuť!