Sýrové minirohlíčky
Dlouho jsem nic neplácl do kategorie „já v kuchyni“ a protože o víkendu jsem tenhle recept, který přinesla Terry od jedné kamarádky, dělal celkem dvakrát, rád se podělím s těmi pár lidmi, kteří tu nechodí kvůli testu logického myšlení. Abych vás nalákal, tak výsledný produkt by měl vypadat nějak takhle:
Takže pokud máte poloprázdnou spíž, při nejbližší příležitosti si kupte hladkou mouku, Heru, vajíčka (teda pokud nebudou zrovna jedno za 7 korun), droždí, mléko, sýr na strouhání. Co se týče konkrétních měr, tak je to takhle:
- 40 deka hladké mouky (pro lidi, co mají problém s přepočty – je to 400 gramů)
- 1 změklá Hera
- 2 vajíčka
- 2 deka droždí (jedno droždí váží 42 gramů, takže stačí, když ho zhruba v polovině přefiknete nožem)
- půl deci vlažného mléka (ohřát v mikrovlnce, ale nesmí být vařící, nebo vám ty živé breberky v droždí pochcípají)
- 15 deka najemno nastrouhaného sýra (odpůrci Babici přestanou číst, ale je to prostě cihla)
- lžička soli
A teď jak na to:
- do vlažného mléka rozdrobte droždí, chvilku nechte pracovat a pak rozmíchejte lžičkou
- do větší mísy fláknete mouku, na kousky rozdělenou Heru, jedno vejce, tu hnědou břečku, co vznikla smícháním mléka a droždí, 100 gramů nastrouhaného sýra (jo, jen 100, zbytek bude na posypání) a lžičku soli
- směs promíchejte vařečkou a pak se nestyďte zapojit ruce – hňácejte tak dlouho, až dostanete hladké těsto, které se nebude lepit ani k míse, ani k rukám
- z hmoty pak vytvoříte 4 bochánky a necháte je 10 minut odpočinout – ideální čas zapálit plynovou troubu, případně zapnout elektrickou
- po desetiminutové relaxaci vyválíme z každého bochánku kulatou placku o tloušťce zhruba dvou milimetrů (nemusíte to měřit, prostě ať je to tenké)
- radýlkem, nebo nožem nakrájíte každou placku na 16 dílů
- do každého trojúhelníku můžete (ale nemusíte – v původním receptu to nebylo, ale s tím to je ještě lepší) položit kousek slaniny
- trojúhelník pak stočíte od úzké strany do tvaru minirohlíčku
- všech 64 rohlíčků plácnete na dva plechy pokryté pečícím papírem (je to pohodlnější a plech se nezašpiní)
- přišel čas na druhé vejce – rozšleháte ve sklenici a potřete pečlivě všechny rohlíčky, pak ještě posolíte a na každý položíte trochu zbytku strouhaného sýra
- v původním receptu se psalo, že pečeme při 180 stupních zhruba 10 minut, ale je to o zkušenostech s vlastní troubou – mě to trvalo 20 – hlavně je třeba průběžně kontrolovat – černé nikdo jíst nebude
No a to je vše! Zbývá uklidit mouku rozsypanou po celé kuchyni, vyvětrat smrad ze spáleniny a umýt nádobí.
Ideální k pivu, vínu, čaji, vodě, prostě ke všemu. Dobrou chuť!