Kuře dle zoofila
Čistě náhodou se mi dostala do ruky poslední Vlasta. Myslím tím samozřejmě oblíbený ženský časopis. Ležela si tak na stole, tak jsem nakoukl do sekce receptů. Mimo skvělý šachovnicový koláč, o kterém napíšu někdy příště, jsem tam narazil na zajímavý recept na kuře.
Píše se tam, že tento pokrm se stal hitem v mnoha domácnostech Ameriky a musím uznat, že právem. Řečeno slovy Jamie Olivera, bylo to moc dobré.
Jak na to? Koupíte si půllitrovou plechovku piva, větší kuře, ve spíži pohledáte nějaké to koření (tymián, provensálské, atd.) a pět stroužků česneku. Kuře omyjete, osušíte, osolíte a opepříte zevnitř a potřete olejem. Plechovku otevřete otvírákem na konzervy tak, že odstraníte celou vrchní část. Polovinu vypijete, nebo jinak zužitkujete, do zbytku nasypete nějaké to koření a prolisovaný česnek. Pak přijde to hlavní. Plechovku postavíte na plech a kuře na ni narazíte zadním otvorem zhruba do dvou třetin (chudák kuře). Celé to umístíte do rozpálené trouby a pečete zhruba hodinu a půl, dokud kuře nemá zlatou kůrčičku. Obsah plechovky se při pečení vypařuje, čímž dodá kuřeti zevnitř tu správnou chuť. Ovšem pozor! Při kontrole kůrčičky nevytahujte celý plech ven z trouby, nebo se vám kuře převrátí a polovina směsi se vyleje na rozpálený plech, načež to zasyčí a plech později můžete vyhodit. Věřte mi, sám jsem to zažil a ten připečený česnek opravdu nejde dolů 🙂 Když je kuře hotové, stačí jen rozstříhat na porce, doplnit bramborami, rýží nebo čímkoli jiným, sníst a zbytek dne si olizovat prsty
No uznejte sami, co ten člověk, který tenhle recept vymyslel s tím kuřetem dělal? 🙂