7 dní s Antónií Mačingovou
Když je to jaro, rozhodl jsem se udělat něco pro svoje vnitřnosti. Tak jako se dělá jarní úklid, zkusím absolvovat 28 dní detoxikačního programu Antonie Mačingové. Někdo to nesprávně nazývá dietou (já se svými 72 kilogramy a 175 cm výšky dietu opravdu nepotřebuji). Budu si tu zapisovat co jsem jedl v jednotlivých dnech, jak jsem se po tom cítil a jaký to na mě mělo vliv. Věřím, že to vydržím celých 28 dní. A na konci testu ten článeček vydám a třeba to někomu bude k užitku.
Tak jdeme na to!
Poznámka: pokud vás zajímá ženská zkušenost, přečtěte si článek Antónia Mačingová pohledem ženy od mé životní souputnice.
1. týden
29.2. – 1/28
Snídaně v podobě mixu nastrouhaných jablek, mrkve, oříšků, medu, skořice a rozinek si mě získala. Byla toho hromada a strašně dobré. Skvělý začátek dne. Brokolice na česneku se sýrem na oběd byla taky vynikající. Ne každý má brokolici rád. Já ji zbožňuju. Ovšem byl toho pořádný kotel. Odpoledne před odchodem z práce se mi začala nějak motat hlava. Pochybuju, že by nedostatek sacharidů začal působit tak rychle. Večerní kliky šly taky docela ztuha. Tak kdo ví.
Brokolice s česnekem s nízkotučným sýrem
Brokolici uvařte do křupava (stačí hodit do vařící vody a minutu nechat přejít varem). Pak sceďte. Do hrnce nalijte olivový olej, osolte ho a přidejte na plátky nakrájený česnek, 2 – 3 stroužky a osmažte je dozlatova. Poprašte mletým rozmarýnem a odstavte. Přimíchejte uvařenou brokolici a zasypte nízkotučným tvrdým sýrem.
1.3. – 2/28
Stejná snídaně jako včera. Je to dobrota a klidně toho sním celou mísu. Po obědě a svačince v podobě jogurtu s medem opět včerejší moták. Nechápu to. Piju hodně. Večer jsem zkusil, jestli půjde běhat. Nešlo to moc dobře. Do kopců to zpomalovalo. Snad si to sedne. Jinak… pochybuju, že by to mělo vliv na moji váhu, ale pro jistotu si tu hodím svoji dnešní jako startovací – po běhu před večeří 71,3 kg.
Salát z červené řepy se strouhaným sýrem nebo vajíčkem
Oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte 2 červené řepy, přidejte sklenici směsi mrkev/hrášek, na kostičky nakrájené 4 kyselé okurky, olivový olej, sůl, mletý pepř. Promíchejte a nechte chvíli odležet. Před konzumací posypte nastrouhaným nízkotučným sýrem nebo natvrdo uvařeným vajíčkem.
2.3. – 3/28
Ráno mě každodenní výšlap do druhého patra, kde mám kancelář a který absolvuju vždy svižně a v pohodě, docela zadýchal. Na těch sacharidech asi opravdu něco bude. Zajímavým zjištěním je, že od začátku detoxu přemýšlím o jídle více než jindy, což mě docela stresuje. Řepný salát pro změnu s vajíčkem výborně sedl. Dvě hodiny po obědě přišla krize. Dal bych si v podstatě cokoli. Fidorku, margotku, sáček čipsů, plátek smažáku, talíř hranolek 🙂 Před spaním jsem zjistil, že mi totálně došly baterie. Byl jsem docela mimo. Zdá se, že Mačingová pro mě nebude…
Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem nebo vařeným vajíčkem
Na jednu porci si očistím tak 4 mrkve a nakrájím je na tenká kolečka. Dále si připravím cibuli, olivový olej, sójovou omáčku, sůl, mletý pepř, mletý rozmarýn a drcený kmín nebo mletý koriandr. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahnu na olivovém oleji, přidám mrkev a chvilku to celé osmažím. Potom přidám mletý pepř, půl čajové lžičky mletého rozmarýnu a kmín nebo koriandr. Promíchám a přiliju asi dvě polévkové lžíce sójové omáčky. Chvilku za stálého míchání smažím a přiliju 2 dl vody. Pod pokličkou vařím asi 15 minut, dokud se neodpaří voda. Na talíři posypu sýrem, nebo nadrobno nakrájeným vajíčkem natvrdo.
3.3. – 4/28
Čtvrtý den nezačal nejlépe. Posnídal jsem obvyklou směs (jako vždy vynikající), zapil to černým čajem s citronem a do čtvrt hodiny jsem se začal kroutit. Nepříjemná bolest břicha, o motání hlavy ani nemluvě. Chvilku jsem i uvažoval o zdravotním volnu. Přešlo to, ale motolice zůstala. Cesta do druhého patra stejně blbá jako včera. Mrkvový perkelt na oběd byl vynikající, jen ho bylo trošku málo. Na večeři jsem poprvé dělal prokládanou cuketu. Česnek ji nádherně provoněl a zapečený sýr ji ještě vylepšil, takže jsem si moc pochutnal.
Prokládaná cuketa
Potřebuju jednu větší cuketu, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójovou omáčku. Cuketu nakrájím na kolečka silná 0,5 – 1 cm. Do 0,5 dl olivového oleje přidám sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky. Přidám česnek nakrájený na tenoučké plátky. Takto ochucený olej vyliju na plech, pokladu na něj cuketu (pokud mám více vrstev, poliju směsí i mezi vrstvami. Nechám zapéct při 200 stupních asi 15 minut. Před dokončením posypu nahrubo nastrouhaným sýrem.
4.3. – 5/28
Pomalu to ubíhá. Pokud zvládnu první týden, myslím, že už zvládnu i další. Včerejší večeři jsem měl na dnešní oběd. Bylo toho trošku málo, ale stejně chutově vynikající jako včera. V životě bych neřekl, že cuketa může chutnat takhle dobře. K večeru se mi nějak celkově pos… kakala nálada. Jakoby mi došla energie, což mě začalo deptat a byl jsem protivný a uvnitř jsem se za to nesnášel. Jsem nahlodaný skončit. Pokud zítra ty plánované hory (hlavně kopce) nepůjdou, tak to v neděli balím. Zřejmě to není pro mě.
Vejce s brynzou
Na pánvi osmažím vejce (pro jednoho na večeři tak dvě tři), odstavím a přimíchám do nich kelímek brynzy. Přidám rajčata nebo okurku.
5.3. – 6/28
Dopoledne jsme vyrazili na plánovaný výlet. Kopce opravdu nešly. Zadýchával jsem se jak důchodce. Konec výletu už byl ve znamení deprese a nasratosti na sebe a vše a všechny kolem. Večer jsme se společně přecpali brokolicí s česnekem. Byla to zabijácká porce. Psal jsem, že brokolici miluju? Brokolici nechci tak měsíc vidět.
Bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Na přípravu potřebujete středně velký kedluben, 150 g těstovin, olej, cibuli, sůl a mletý pepř. Těstoviny uvaříte v osolené vodě. Scedíte. Na oleji osmažíte cibuli nakrájenou na kostičky. Osolíte a přidáte nahrubo nastrouhaný kedluben. Orestujete, opepříte a zalijete asi 1 dl vody. Necháte přejít varem a až se voda odpaří, smícháte s uvařenými těstovinami.
6.3. – 7/28
Konec…
Letos na to asi nemám. Netvrdím, že další rok to nezkusím znovu, ale možná jiný měsíc. Nejde to asi kombinovat se sportem (a ten já k životu potřebuju) a psychiku mi ten týden nalomil tedy poměrně dost… Kontrolní váha: 70,3 kg. To by mě zajímalo, kam by to až kleslo, kdybych jel dál.
Hrachová polévka
Potřebujete sáček mraženého hrášku – 400 g, půlku citronu, bazalkovu, citron, sůl, mletý pepř a lžíci másla. Do litru vroucí osolené vody nasypu hrášek, přidám dvě polévkové lžíce bazalky a citronové šťávy, mletý pepř a vařím dvacet minut. Na závěr přidám máslo. Když polévka trochu vychladne, ponorným mixérem ji rozmixuji do krémové konzistence.
Shrnutí po skoro týdnu
Bohužel, zklamal jsem, teď již to vím. Bylo to k něčemu? Rozhodně! Mimo novou zkušenost jsem se naučil dělat pár zajímavých jídel, která rozhodně zařadím do svého jídelníčku. Po pár dnech návratu k běžné stravě mi to už zase běhá jako dřív (Cooperův test 2,73 km) a cítím se opět v pohodě. Takže za mě asi dobrý§