Přestaň psát o nějakých blbifonech a piš radši o vařeni – to ti de nejlíp!!!!!!

Tak tenhle komentář mi připomněl, že mám v archivu už delší dobu uloženu fotoreportáž z výroby tak trochu jiného narozeninového dortu v podobě pirátské lodi. A proč se nepodělit a třeba někoho neispirovat, že? Takže kuchařské čepice na zbytky vlasů nasadit a hurá na to!

Nejprve si prohlédněme budoucí výsledek našeho snažení:

Větší fotka

Začneme jako u většiny dortů piškotovým korpusem. 120 gramů změklého másla třeme spolu s 300 gramy moučkového cukru a 6 žloutky ve větší misce, až to celé začne pěnit (máte-li slabé ruce, můžete i mixérem se šlehacími metlami). Přisypeme prosátých 480 gramů hladké mouky, přimícháme 1 a půl balíčku prášku do pečiva a 3 balíčky vanilinového cukru.

V další misce (pokud nemůžete najít, nakoukněte do myčky) ušleháme tuhý sníh ze zbývajících dílů šesti vajec a opatrně ho přidáme k těstu. Nemixujeme! Jen lehce vmícháme. Na závěr přilijeme 3 lžíce citronové šťávy. Je-li těsto příliš tuhé, zředíme ho mlékem. Přesuneme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče a pečeme půl hodiny v horkovzdušné troubě na 180 stupňů. Hotový piškot necháme vychladnout a pak ho opatrně rozkrájíme na 4 díly.

Dále už nechme mluvit obrázky.


Upečený piškot rozřízneme na polovinu, slepíme marmeládou…


…seřízneme předek…


…a ze zbytku vytvoříme příď a záď, které zaaretujeme pomocí špejlí, které před pečením doporučuji odstranit kvůli zachování chuti.


Pak nastává nejzdlouhavější práce celé přípravy – napatlání dortu krémem. Ten vyrobíme smícháním půl kila žervé, případně Lučiny,

100 g moučkového cukru

a 3 lžíc kakaa.


Postupujte pečlivě a obezřetně. Neochutnávat – ta směs je silně návyková.


Jakmile máme napatláno, pomocí vidličky vytvoříme rýhy imitující dřevo.


Následují dokončovací práce – zdobení. Z Besipek vyrobíme okna…


…z želé tyčinek okraje paluby, z barevných bonbonů ozdobu přídě, z dlouhých slaných tyčinek stěžně. Na stěžně napíchneme plachty z papíru. Na podnos rozházíme gumové rybičky.


A pokud bude oslavenec stejně překvapen a nadšen, jako Malý, stálo to za tu námahu. Příjemnou zábavu a dobrou chuť!