Jak vykořisťovat zaměstnance
Představte si, že pracujete jako prodavačka v menší prodejně potravin. Spolu s dalšími čtyřmi spolupracovnicemi se střídáte na ranní a odpolední. Nastane čas dovolených, kdy na celou prodejnu stačí dvě prodavačky – jedna u pokladny a jedna u pultu se salámy a sýry. Tři zbývající si vyberou dovolenou a vy v té době dostanete příkaz od vedoucí, že po dobu jejich dovolené pracujete i za ně a to bez nároku na mzdu. Pokud se vám to nelíbí, můžete jít – na vaše místo čekají další, nebo si šéf najme brigádníka, který bude pracovat za menší mzdu. Další „chuťovkou“ je to, že pokud na vás padne směna u pultu se salámy a sýry, nemáte šanci uplatnit nárok na půlhodinovou přestávku na oběd, která je jinak dána ze zákona.
Absurdní? Nikoliv – realita. Asi seknu s prací informatika a nechám se zaměstnat v síti ostravských prodejen JABKO. Tedy vlastně TŘEŠEŇ. Chci říci MELOUN! Sakra, já zapoměl název!
Co vy na to? Je něco takového normální?